Vols donar-li un toc divertit i fresc a la crema catalana de tota la vida? Doncs no deixis de provar la recepta del Mercat, i gaudeix del toc cítric i dolç que afegim a un clàssic de la nostra cuina.
Ingredients per a 4 persones
500ml. de llet
4 ous
70gr. de sucre
25gr. de midó de blat de moro (maicena)
La pell de mitja llimona
Un quart de branqueta de canyella
Per a les pomes caramel·litzades:
4 pomes, preferentment golden
1 bona cullerada de mantega
1 o 2 cullerades de sucre morè
Unes vuit gotes de llimona
Com fem la crema catalana amb pomes caramel·litzades del Mercat del Masnou
Farem primer les pomes caramel·litzades. Per això, les pelem, en traiem el cor, les tallem en rodanxes fines, en fem bastonets de les rodanxes per acabar tallant aquests bastonets en trossets quadrangulars petits.
Posem una paella al foc, hi desfem la mantega, afegint-hi el sucre i les gotes de llimona per evitar que aquest sucre cristal·litzi. Remenem fins que el sucre quedi dissolt i, apa, les pomes cap a la paella. Les saltegem i quan canviïn de color, perquè el caramel les haurà envoltades, ja podem retirar-les. Les distribuïm en els quatre recipients on servirem la crema catalana i ens posem a fer la crema catalana.
Per això cal un previ: primer de tot fiquem el midó de blat de moro en un got, hi afegim una mica del mig litre de llet temperada, el dissolem i el reservem.
La resta de la llet la posem al foc amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Remenem una mica per tal que el sucre es dissolgui i, quan arrenqui el bull, retirem la llet del foc i deixem que infusionin els ingredients mentre es tempera.
Mentrestant, separem els rovells de les clares d’ou i batem els rovells amb el midó de blat de moro dissolt.
Retirem la canyella i la pell de llimona de la llet infusionada i hi afegim els rovells batuts amb el midó de blat de moro. Ho colem tot plegat amb un colador ben fi. Ho tornem al foc i no parem de remoure fins que arrenqui el bull una altra vegada. Llavors és hora de retirar-ho del foc i distribuir-ho entre els recipients en els quals servirem la crema catalana, de forma que la poma caramel·litzada quedarà com un llit, per sota.
Tot seguit, cobrim cada recipient amb film transparent i ara és hora de deixar refredar, primer fora de nevera fins que quedi a temperatura ambient, i després passem les cremes catalanes a la nevera.
Si volem fer la típica cobertura cremada i cruixent, a l’hora de servir posem sucre per sobre, el torrem amb un cremador, i cap a taula!
Pots acompanyar aquestes delicioses postres amb un vinet escumós sec o semisec, i fins i tot deixar-te sorprendre per algun rosat semisec, que combina molt bé amb postres amb crema.
Per fer la crema catalana amb pomes caramel·litzades al teu gust
Pots aromatitzar la crema catalana, no només amb pell de llimona, sinó també amb la pell de mitja taronja, combinant ambdós cítrics o tirant-ne un dels dos. En tot cas, la combinació amb la canyella és deliciosa. Ara bé, hi ha qui, en lloc de canyella prefereix vainilla. Per això, cal obrir la beina de la vainilla i extreure’n l’interior, que és el que s’ha d’infusionar amb la llet.
La curiositat: "Amb una poma cada dia, els metges s'estalviaria"
Aquesta és una dita popular, que, com moltes, ens resumeix perfectament una realitat. I és que la poma, a més de ser molt digestiva, és una fruita amb propietats desintoxicants, que estimula fetge i ronyons, a més de reduir el colesterol.
A més, existeixen moltíssimes varietats, que en termes generals podem classificar en cinc grups: grogues, vermelles, verdes, bicolors i reinetes. Troba la que més t’agrada preguntant a la teva parada del Mercat i no deixis de gaudir-ne dels diversos gustos que t’ofereix aquesta fruita.