Els llegums són un grup d’aliments molt interessants per la nutrició i per la seva versatilitat a la cuina. Llenties, mongetes seques, fesols, cigrons, pèsols, faves o la soja són les llavors netes de les plantes lleguminoses que a dia d’avui es poden trobar de formes diferents: seques, cuites o en derivats com farines, begudes…

Catalunya terra de llegums

Segur que has provat llegums cuinats de moltes maneres i des que tens memòria i això és perquè aquests petits tresors tenen moltes varietats i són un aliment molt arrelat a la nostra terra. Alguns exemples són la llentia caviar, pardina o la vermella i llentia castellana, groga o verdina. I no oblidem la mongeta seca blanca rodona, la seca blanca ronyó, la seca arrossina, mongeta seca caparrona o la pinta o els cigrons kabuli, castellà o cigró lletós, entre d’altres. Es cultiven a gairebé tot Catalunya i entre els llegums secs més consumits hi ha les mongetes o els fesols, les llenties i els cigrons. Pèsols i faves també es mantenen com els llegums més consumits al territori.

Qui no coneix el fesol de Santa Pau (Garrotxa)? O el fesol de l’ull ros (Pla de l’Estany i Empordà)? I si heu visitat el Bages, segur que us heu trobat amb un plat de mongeta de Castellfollit del Boix, o a Osona amb la mongeta de Collsacabra. La mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d’Oristà (Osona), el cigronet de l’Alta Anoia o el pèsol negre del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, són llegums de consum local i de proximitat. I com no, els pèssols del Maresme.

Si no vols remullar-los a casa (alguns triguen unes quantes hores en estovar-se per cuinar-los) i el que vols és tenir-los llestos per al seu consum, només has d’anar al mercat on trobaràs les botigues de llegums cuits, acabats de fer del dia. Així mantenen totes les seves propietats. També podràs trobar llegums ecològics i d’altres que s’han incorporat a la nostra dieta, com la soja verda o l’azuki.

Una cuina rica i saludable

Possiblement molts penseu que els llegums engreixen. Doncs és un fals mite que cal desmentir, ja que les lleguminoses tenen una aportació de calories mínima i són una font molt important d’hidrats de carboni i proteïnes. Per tant, són uns aliats perfectes per a vegetarians i vegans. Entre els principals avantatges del seu consum trobem que:

– Contenen poc greix saturat

– Són bons per les persones amb diabetis perquè s’absorbeixen lentament

– Milloren el trànsit intestinal

– Tenen poc sodi i ferro, ideals per l’anèmia

– Vitamines, proteïnes, antioxidants i minerals els fan perfectes per a una dieta saludable

– A més, ajuden a regular els nivells d’aigua a l’organisme

Article relacionat
Caqui

El Caqui...

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari