Des que ha començat el confinament hi ha una frase que es repeteix en les converses: “no puc parar de menjar” o “només faig que picar”. I és que passar moltes hores a casa té això, que el rebost i la nevera són molt a prop i que en estats d’ansietat i nervis com els que estem passant menjar és un recurs habitual de molta gent. Però quins aliments són els més saludables durant el confinament? Quins productes no poden faltar aquests dies al nostre rebost?

En primer lloc cal deixar clar que no hem d’embogir per comprar de cop tot el que posarem en aquesta llista, ja que hem de fer un aprovisionament amb seny i fer una compra responsable: no hi ha desproveïment als establiments, per tant, calma i planificació de les compres són dos consells imprescindibles. “La gent està buidant els supermercats, quan ningú ha dit que hi hagi d’haver un desproveïment”, comentava el dietista nutricionista Julio Basulto , en una conferència en línia sobre el tema, aquest mateix cap de setmana. Basulto resumeix que “durant el confinament s’ha de menjar com sempre, de forma saludable. Això què vol dir? Més vegetals, menys animals i gens o gairebé gens de carns processada (incloent-hi el pernil salat) o aliments superflus”.

Els experts en nutrició han fet tot un seguit de recomanacions sobre el que cal tenir sempre a la nevera o el rebost aquests dies.

1. Fruites de temporada fresques
En aquests moments: taronges, pomes, peres, maduixes, plàtans, etc. “És igual l’hora del dia a la qual la mengem, cal menjar més fruites”, apunta Basulto.

2. Hortalisses i verdures
Si poden ser de proximitat, millor, ja que és una opció més ètica, però el consell general és que cal menjar més verdures i hortalisses. Poden ser fresques però també congelades o en conserva. Pastanagues, apis, cols, enciams, bròquils, patates, carxofes… “és igual el mètode de cocció, l’hora del dia o de quin tipus de verdura parlem”, segons el nutricionista.

3. Llegums (sec o en conserva)
Cuinats amb varietat d’hortalisses, els llegums poden ser un excel·lent plat únic, que no requerirà afegir carn a l’àpat. Com explicava la doctora experta en nutrició Magda Carlas al Tot és possible de RAC1:

– Els llegums són aliments molt complets. Ens aporten, entre altres coses, proteïnes, fibra, minerals, vitamines…

– L’ideal és menjar-ne dos cops per setmana.

– La quantitat ideal de llegums bullits quan formen part d’un menú és entre 100 i 200 grams. Val més menjar-ne menys i fer-ho més d’una vegada a la setmana.

– Hi ha tendència a pensar que engreixen, però és fals.

4. Fruita seca
“Cal consumir-ne més, i no parlem de les pipes Tijuana ni Conguitos, ni blat de moro fregit tipus quicos”, explica Basulto.

5. Ous
Són aliments proteics de gran qualitat nutricional i llarga conservació. L’ou és un aliment molt i molt interessant per moltes raons, entre les quals hi ha: que té una proteïna de gran qualitat, greixos saludables i vitamines, minerals i antioxidants molt beneficiosos per al nostre organisme.

6. Pa, pastes i arròs integrals
Els aliments integrals tenen molts beneficis, com ara que sacien més pel seu contingut en fibra (i per tant ens atipa i fa que no tinguem gana tan aviat). A més aporten beneficis per a la microbiota perquè la fibra és el que mengen els bacteris bons, i alenteixen l’absorció de sucre.

7. Llet i derivats sense sucres afegits
Formatges tendres, llet, iogurts naturals… Sempre que no portin sucres afegits, i això és important.

Font: Rac1. ROSANNA CARCELLER ESCUDER

Article relacionat
Caqui

El Caqui...

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari

Newsletter

Introduïu la vostra adreça electrònica a continuació per subscriure-us al nostre newsletter i rebre ofertes exclusives, promocions y notícies.

Gràcies per subscriure-us!

Something went wrong.