El tomàquet és una hortalissa de sabor i color intensos, present a les cuines d’arreu del món però especialment a la mediterrània

Lluny dels temps en què cada pagès tenia el seu planter i anava seleccionant els tomàquets que li agradaven més, actualment el mercat es mou al voltant d’unes quantes varietats dominants, cadascuna per un ús culinari més o menys concret. Fem un repàs de les varietats més habituals als mercats de Catalunya:

Montserrat. És un dels tomàquets més gustosos que podeu trobar al mercat i, abanda de menjar-vos-el amanit, el podeu farcir amb el que vulgueu. De forma aplanada i amb tres, quatre o cinc cavitats interiors on s’ubiquen les llavors, la paret exterior es conforma en una sèrie de costelles longitudinals, a manera de grills desiguals que, probablement, en justifiquen el nom.

Cor de bou. Un dels primers tomàquets que trobem al mercat cada temporada. Destaca pel gust, més aviat dolç.

Llarg. Té poca llavor i és molt gustós. El podeu posar en amanides o fer-lo servir per sucar pa.També s’anomena ‘tomàquet italià’ o ‘canari’. Era el tomàquet habitual per fer conserves de tomàquet, ja que és quasi tot polpa, amb pell fina i relativament fàcil de treure.

Cebrino pera. De gust dolç i una mica àcid, aquest tomàquet és molt adequat per a les amanides i per decorar.

Groc cherry. Si valoreu molt les presentacions dels plats, aquesta varietat aportarà color.

Cherry (cirerol). És l’estrella de les amanides des de fa uns quants anys. Menut com una cirera i amb dues cavitats per a les llavors, és també el resultat d’una selecció genètica. Molt sovint s’integra en els plats de forma merament ornamental. Es pot trobar en rams o sense peduncle, normalment envasat.

Tomàquet de penjar. També anomenat ‘tomacó’ o ‘de ramellet’, es diferencia dels altres perquè té dues cavitats amb llavors, el color és més aviat pàl·lid i té la propietat de resistir l’assecat sense podrir-se. Per assecar-los, se’n fan rastelleres i es pengen en un lloc airejat i no gaire calent o es posen damunt d’un encanyissat. És la varietat de tomàquet que permet fer el pa en tomàquet en millors condicions.

Font; https://www.cuina.cat/

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari