Pastís Diada

T’expliquem la recepta perquè puguis fer el pastís típic per celebrar la Diada de l’11 de setembre

Amb motiu de la Diada 2023 a Catalunya, a les pastisseries s’elabora i es ven el pastís de la Diada, que es fa amb pa de pessic en forma d’escut heràldic. Unes postres farcides de crema o melmelada, envoltat de gema i acabat per sobre amb quatre tires de gelatina de color vermell (o melmelada de maduixa) simulant les quatre barres de la senyera catalana i que són un dels dolços més desitjats de cada 11 de setembre.

No saps com fer el pastís de la Diada? T’oferim una recepta, pas a pas, perquè puguis preparar-lo a casa.

Pastís de la Diada: ingredients imprescindibles
pa de pessic
ametlla crocant
melmelada de préssec
brandi (conyac)
gelatina de poma
colorant vermell
gema pastissera (crema que s’utilitza per farcir i per decorar pastissos / recepta)
sucre bany (almívar). Aquest sucre líquid s’utilitza per banyar el pa de pessic de tots els pastissos / recepta
Aquests dos darrers ingredients s’hauran de preparar un dia abans.

Com fer les quatre barres de gelatina
La gelatina de poma que haurem comprat arriba quallada i l’hem d’escalfar amb una mica d’aigua. Posem al foc tres o quatre grapats en un bol amb 1/5 part d’aigua fins que arrenqui el bull. Utilitzarem colorant alimentari vermell. Ens farà falta una safata que tingui una mica de vora o una carmanyola mateix. La gelatina arrenca el bull. Ja la podem parar. Hi incorporem el colorant (mitja cullerada) i el barregem bé. Ara, calent, ho aboquem dins la safata procurant també que ens quedi un gruix considerable. Ho deixem refredar a temperatura ambient fins que qualli.

(Per aquells qui no tingueu temps, sempre podreu fer les quatre barres amb melmelada de maduixa, tot i que no és ben bé el mateix)

Com fer el pastís de la Diada?
Preparem el bany del pastís amb una barreja d’almívar i brandi (80 i 20 %): sucre bany.
Retallem el pa de pessic (que haurem fet prèviament), i li donem la forma d’escut. És aconsellable treure la part dura (crosta) dels voltants i de dalt, deixant només la capa de sota que no es veu.
Obrim el pa de pessic per la meitat i banyarem la capa inferior del pastís.
A sobre hi posem un pot de melmelada de préssec (prèviament treballada per donar-li més untuositat). Millor que no arribi fins a les cantonades.
Cobrim amb l’altra capa de pa de pessic i ho tornem a banyar.
Com que tenim la gema pastissera feta, la remenem una mica i cobrim el pastís.
Mentre, escalfem la gelatina de poma.
Quan estigui a punt, banyem el pastís.
Amb un ganivet retallem el sobrant de gelatina i el retirem.
Col·loquem el pastís sobre una cartró amb blonda.
Un cop tenim fet (o comprat) el crocant, el posem pel voltant del pastís i intentem que s’enganxi a la part lateral i eliminem l’excés d’ametlla.
Tornem a la gelatina vermella. Feu tires amb un ganivet fi. La millor manera de separar les tires és amb les mans. El ganivet les pot malmetre.
Per últim, col·loquem les quatre barres. Mesureu bé les distàncies (si us equivoqueu i rectifiqueu, la gelatina vermella tacarà la base).
Posem el pastís a la nevera.

(Recepta facilitada pel portal professional de gastronomia catalana, el gourmet català)

 

Font: beteve.cat

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari