A conseqüència dels processos metabòlics del nostre organisme, com la respiració o la digestió, a diari es produeixen milions de radicals lliures, que no són més que productes residuals (semblants als que produeix un motor que, en cremar el seu carburant, genera fums nocius), que es van acumulant al llarg del temps, i produeixen l’oxidació. El nostre organisme disposa de mecanismes antioxidants fisiològics, però l’aportació alimentària de substàncies antioxidants incrementa l’eficàcia d’aquests mecanismes, a més dels efectes derivats de la capacitat antioxidativa dels mateixos aliments ingerits.
Alguns processos i substàncies poden incrementar l’oxidació en el nostre organisme i, per tant, afavorir el procés d’envelliment: la contaminació ambiental, fumar, el consum elevat de begudes alcohòliques, el consum elevat de greixos, l’activitat esportiva excessiva, la sobreexposició a les radiacions solars, les situacions d’estrès elevat i sostingut, entre altres.
Per contra, hi ha un grup de substàncies anomenades de manera genèrica antioxidants que bloquegen o atenuen l’efecte negatiu dels radicals lliures, anomenades substàncies antioxidants: les vitamines C i E, el betacarotè o provitamina A, el seleni, el zinc i el coure. La dieta mediterrània inclou, de manera natural, una proposta molt rica en antioxidants.
Fonts alimentàries de substàncies antioxidants:
Vitamina C: el pebrot, els cítrics (llimones, taronges, mandarines, aranges…), les maduixes, els kiwis, la pinya, el meló, els tomàquets, les verdures consumides crues, entre d’altres.
Vitamina E : les fruites seques (ametlles, avellanes, nous, entre altres), l’oli d’oliva verge, olis de llavors o l’ou.
Betacarotè, precursors de la vitamina A: les pastanagues, les carbasses, els tomàquets i, en general, les verdures i fruites de color groc-taronja (albercocs, préssecs, cireres) i també les verdures de fulles amb intens color verd (espinacs, bledes, canonges).
Zinc: ous, carns, peixos, cereals integrals i llegums.
Seleni: carn, peix, marisc, cereals integrals, ous, llegums, fruites i verdures.
Coure: peix, marisc, cereals integrals i vegetals verds.