Entre el novembre i l’abril, les reunions familiars i d’amics tenen un denominador comú: els calçots. Us presentem unes quantes eines i consells per gaudir-ne d’allò més.
Tot i ser un producte estrella arreu del territori català, el calçot té l’origen al Camp de Tarragona, concretament, a Valls, l’única regió que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta hortalissa. Aquest segell assegura que els calçots són de qualitat, conreats i collits a la zona que marca l’IGP i elaborats per productors catalans. Els calçots IGP Calçot de Valls es conreen en quatre comarques (Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès) que tenen en comú terrenys calcaris, cosa que confereix més dolçor a la ceba. Mesuren de 15 a 25 centímetres de capa blanca i entre 1,7 i 2,7 centímetres de diàmetre, i els manats (de 15, 25 o 50 calçots) han d’estar lligats amb un fil o fleix blau, amb la corresponent etiqueta distintiva de la IGP, que inclou la traçabilitat del producte. Alceu-los ben amunt i comenceu a degustar-los després d’haver-los sucat amb la salsa corresponent.
Una bona graella
Una graella de barbacoa, reversible, és un bon estri per ajudar-vos a coure els calçots, ja que els podreu girar fàcilment i estaran en contacte directe amb les flames.
Embolica que fa fort
Si conserveu el (sa) costum de comprar el diari, guardeu-lo: hi haureu d’embolicar els calçots cuits perquè suïn, es mantinguin calents i s’acabin de coure bé.
La clau de l’èxit
La meitat de l’èxit d’una calçotada és a la salsa. La dels calçots és la salvitxada: tomàquets i alls escalivats, nyores, ametlles i avellanes, pa, oli d’oliva, sal, pebre i vinagre. I tot ben barrejat al morter!
Amb pitet
No sabem quan es va posar de moda el pitet per a les calçotades, però ha esdevingut un accessori que ja forma part del ritual, o sigui que penseu a comprar-vos-en un de ben gran per no tacar-vos de salsa!
Com es poden reaprofitar, si no us els acabeu
En l’hipotètic cas que us en sobrin…, els podeu guardar cuits a la nevera, tal com es fa amb la típica escalivada de pebrots i albergínies. Així, quan en tingueu ganes, podeu escalfar-los al microones i menjar-vos-els com us vinguin més de gust. També els podeu pelar i arrebossar, són boníssims!
Font: cuina.cat