Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures.

Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures.

Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.

Són tres dels objectius establerts per les Nacions Unides (FAO) en l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV), que se celebra el 2021, amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”.

La FAO també vol incidir en altres aspectes, com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el reciclatge i la reducció del malbaratament a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

En aquest context, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha activat un espai web en què confluiran les iniciatives que s’impulsin al llarg de l’any, en consonància amb els objectius de l’AIFV, adaptades a les realitats socials, econòmiques i culturals del país. El web inclourà notícies, enllaços cap a recursos científics, receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. Així mateix, allotjarà una secció que desmuntarà mites comuns erròniament vinculats a les fruites i hortalisses, des dels punts de vista nutricional, gastronòmic i de seguretat alimentària, entre d’altres.

Quanta fruita i verdura es recomana menjar?
Està establert que els beneficis per a la salut de les persones comencen amb un consum d’una quantitat mínima de 5 racions diàries de fruites i hortalisses. Aquests aliments s’han d’oferir a partir dels 6 mesos d’edat, i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable. Fruites i verdures són fonts de fibra dietètica, vitamines i minerals, així com també altres substàncies fitoquímiques beneficioses.

Com a part d’una alimentació saludable, les fruites i les hortalisses poden ajudar a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com el sobrepès i l’obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

Fruites, verdures i hortalisses
En el plantejament de l’AIFV, tant la FAO com les institucions que hi donen suport apliquen una visió àmplia del terme “verdures”, tot fent-lo extensiu a les verdures i les hortalisses.

Encara que, estrictament, les verdures són les hortalisses constituïdes per les fulles o tiges tendres, la denominació genèrica que s’utilitza de fruites i verdures es considera que són les parts comestibles de les plantes: estructures seminíferes, flors, fruits, bulbs, gemmes, fulles, tiges, brots i arrels, tant si són conreades com si són silvestres, en estat cru o amb un processament mínim.

S’entén que les fruites i les verdures mínimament processades són aquelles que s’han sotmès a algun procés que no n’alteri la condició de fresques, com el rentat, la classificació, el retallat, el pelat, tallat o trossejat. Els aliments mínimament processats conserven la major part de les propietats físiques, químiques, sensorials i nutricionals, i la majoria són tan nutritius com els aliments no processats. Alguns exemples són la fruita tallada, les amanides llestes per al consum i les fruites i verdures dessecades o congelades.

Menjar fruita i verdura amb seguretat
Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial aquelles que no es cuinaran abans de consumir-les. El rentat elimina la brutícia dels vegetals i els possibles gèrmens o microorganismes que hi pot haver. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula.

En els estadis de producció i distribució ja es duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos, com ara l’aplicació de bones pràctiques de producció en la fase primària i el control de la qualitat microbiològica dels adobs orgànics o de les aigües. Les administracions vetllen perquè es compleixin.

Però a les llars també s’han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan preparen els aliments, per eliminar els riscos que hi pot haver i no introduir-ne de nous. Per prevenir les toxiinfeccions alimentàries, és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació de menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Reduir-ne la pèrdua i el malbaratament
La reducció de la pèrdua i el desaprofitament d’aliments millora la seguretat alimentària i la nutrició, redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle, disminueix la pressió sobre els recursos hídrics i de la terra i pot incrementar la productivitat i el creixement econòmic.

Fins a un 50% de les fruites i hortalisses produïdes als països en desenvolupament es perd al llarg de la cadena de subministrament, entre la collita i el consum.

Aprenentatge amb la Covid-19
Ara més que mai, la pandèmia per Covid-19 ha demostrat la importància de vetllar per la sostenibilitat ambiental, el canvi climàtic i la biodiversitat.

Comptar amb cadenes de valor curtes i inclusives, dinamitzant i donant suport a la producció local, també com a forma de proporcionar millors oportunitats comercials a les explotacions agràries familiars, petites i mitjanes, de zones rurals, urbanes i periurbanes.

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari