Conservar l’humitat del formatge
Per a conservar humits els formatges durs, els embolcallarem en un tros net de mussolina o en una tela de cotó amarada de cervesa i el posarem en un envàs hermètic. Pot conservar-ho a la nevera durant 1 – 2 setmanes.
Com conservar els formatges tous
Embolicar les porcions de formatge tou, com el brie, en fulles de parra fresques i escaldades, o en fulls de salmorra escorregudes. D’aquesta manera, conservarem el formatge fresc de 3 a 4 dies a la nevera.
10 trucs més per conservar el formatge
Les formes de conservació varien en funció del tipus de formatge. Així per exemple, els formatges frescos són els que triguen menys en fer-se malbé, i cal conservar-los directament en una carmanyola o envàs amb tapa.
Els formatges suaus es conserven millor en l’embolcall original (acostuma a ser una caixa de paper o cartó).
Els formatges durs o semidurs, independentment de si són tendres, curats o semi curats, s’han de conservar embolicats en paper o en un drap.
No guardar el formatge amb un embolcall de plàstic: actualment és una tècnica de conservació molt freqüent, però suposa un crim pel producte, ja que asfixia tot el gust. A més, els embolcalls també tenen sabor, i tarden un dia en barrejar-se amb el formatge.
Els formatges tous requereixen d’una temperatura d’entre 3 i 7ºC per conservar-se en perfectes condicions, mentre que els durs necessiten entre 7º i 12ºC. És per això que aquests últims s’han de reservar a la part més baixa de la nevera, allunyats del congelador, on la temperatura és més alta.
L’oli d’oliva pot resultar un bon aliat per la conservació del formatge. Es pot banyar un recipient o simplement mullar l’embolcall per millorar la humitat del formatge. El pa també pot complir aquesta funció.
El millor per conservar el formatge és tenir-lo guardat en un lloc sense llum, ja que aquesta és un oxidant, de manera que el formatge evoluciona més ràpid i es perden moltes de les seves qualitats.
Per apreciar totes les virtuts del formatge, com el sabor o la textura, és important treure’l de la nevera una hora abans de consumir-lo, procurant a més tallar només la quantitat que menjarem.
L’escorça del formatge també pot actuar com a protector de conservació, aprofitant la part sobrant dels trossos ja consumits i afegint-ho als forats.
Si som uns amants del formatge i consumidors freqüents, el millor que podem fer és tenir una formatgera. És una superfície amb tapa, generalment de vidre, per així aïllar el formatge de factors mediambientals i així facilitar la seva conservació.