Carbasso

Si et diem que el carbassó és parent de la síndria, t’ho creuries?

A quina família pertany el carbassó?
Doncs sí. El carbassó pertany a la família de les cucurbitàcies. Família a la que també pertanyen el meló, la carbassa i el cogombre.

Origen
Amb un origen incert, el carbassó està íntimament arrelat a la cultura culinària de la franja del Mediterrani, ja que es coneix la utilització en les cuines de cultures tan antigues com l’egípcia o la grega.

El carbassó típic i més conegut és el que presenta una forma allargada, amb la pell de color verd fosc amb petites taques també allargassades i irregulars de color verd clar. Però també podem trobar carbassons de pell gairebé negra i llisa, tons grisos o de color verd clar, grocs o bicolors. I formes més estretes i llargues o curtes i rodones…

De quina temporada és el carbassó?
Tot i que actualment en trobem tot l’any, cap a finals de primavera comença l’època natural del carbassó que dura fins a l’inici de la tardor. Estem, doncs davant una hortalissa d’estiu, de sabor especial (alguns amb la pell amarga) i amb la qual es poden preparar un gran nombre de receptes amb un gran nombre, també, de tècniques culinàries.

Propietats del carbassó
Com totes les hortalisses, el carbassó és ric en aigua, al voltant del 95%. La càrrega energètica prové a parts gairebé iguals dels glúcids i de les proteïnes: uns 2 grams de cada nutrient. I no conté gairebé greix: menys de 0,2 grams. Tot això sumat, suposa una discreta càrrega calòrica de 17Kcal per cada 100g de carbassó.

Per tant, estarem parlant d’un aliment molt recomanable per a molts tipus de dietes com les de control de pes pel seu baix contingut calòric i elevat contingut d’aigua; dietes pel control de les dislipèmies, per la seva molt baixa proporció de greixos; o diabetis, per la poca quantitat de glúcids presents.

Entre els nutrients no energètics, vitamines i minerals, el carbassó no és especialment ric en les primeres. Entre elles destaquen, tot i que no molt, la vitamina C i petites quantitats de vitamines del grup B.

Els minerals es troben en major presència en les hortalisses que en les fruites. En el carbassó el potassi és el mineral amb més quantitat, tot i que no arriba al 10% de les quantitats diàries recomanades. Seguit del fòsfor i el magnesi.

El seu elevat contingut en potassi i pobre en sodi (només 3 grams de sodi en 100g de carbassó), fa que aquesta hortalissa faciliti l’eliminació de líquids a través de la orina. Una característica interessant en situacions d’hipertensió o retenció de líquids.

Beneficis del carbassó
Una altra cosa que cal destacar del carbassó és la seva fibra. Els avantatges del consum adequat de fibra fa temps que es coneixen i cada vegada més es té consciència de la importància d’ingerir fibra dietètica, no només pel seu efecte laxant, si no també per la protecció que esdevé davant de malalties del sistema digestiu intestinal i malalties metabòliques.

La fibra present en el carbassó és un tipus de fibra rica en mucílags, amb efectes molt positius sobre el nostre organisme. Les mucílags exerceixen efecte calmant, suavitzant i antiinflamatori de la mucosa intestinal. Al tractar-se també d’una fibra soluble, contribueix a treure duresa a la matèria fecal, facilitant així la seva eliminació en cas de restrenyiment.

El carbassó és una de les hortalisses que no poden faltar a nostra dieta. Ens aporta, a més a més del seu característic sabor, avantatges nutricionals molt interessant.

Informació nutricional (per cada 100g de carabassó cru)
Energia: 17 Kcal

Hidrats de carboni: 2 g

Proteïna: 1,8 g

Greix: 0,2 g

Fibra: 1 g

Folat: 50 µg

Vitamina A: 4 µg

Vitamina C: 20 mg

Potassi: 230 mg

Calci: 19 mg

(Font BEDCA)

Contraindicacions del carbassó
El carabassó és una hortalissa que proporciona un munt de beneficis i no té efectes secundaris, però així i tot cal tenir en compte alguns factors:

– Al·lèrgia: en algunes persones pot produir al·lèrgia, i en aquest cas ha de consultar-ho amb el seu metge.

– Un excés del seu consum pot causar problemes intestinals, ja que un excés de les cucurbitacines que posseeix poden causar diarrea.

– Un consum excessiu pot interferir amb medicaments per al colesterol. El seu alt contingut en betacarotens, sumat al seu consum excessiu fa menys efectius els medicaments per a baixar el colesterol.

 

Font: menjasa.es

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari