Ja fa temps que l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana menjar llegums quatre vegades a la setmana i aixó, segons el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, pot canviar a l’alça i passar a dir que caldria menjar-ne cada dia.
Massanés celebra el fet que els darrers anys ha augmentat el consum de llegums, sigui perquè l’OMS el promou i ha fixat un Dia Mundial del Llegum o perquè la crisi i la inflació també fan que se’n mengin més perquè és una aliment més assequible.
7 raons infal·libles per menjar llegum
Segons Toni Massanés, consumir un superaliment com els llegums només té avantatges i només en casos puntuals es pot desaconsellar. “Hi ha gent que s’ha desacostumat a menjar llegums i és veritat que la digestió pot ser més pesada i és veritat que els llegums pode fer pets. Però no passa res, sempre que no tinguis aquella sensació d’inflar-te i de malestar. La recomanació quan un aliment et causa malestar es retirar-lo de la dieta i anar-lo incorporant poc a poc. Però això no vol dir que deixis de menjar llegums, potser només una en concret”. Per tant, a banda d’això, cal tenir en compte tots els avantatges d’aquest grup d’aliments:
– Van bé per a la salut cardiovascular.
– Prevenen alguns tipus de càncer.
– Prevenen la diabetis tipus 2.
– Ajuden a tenir sensació de sacietat.
– Eviten obesitats.
– Els experts diuen que és bo per a nosaltres i per al planeta, perquè són productes vegetals i estan més avall en la cadena tròfica i ens donen els nutrients que necessitem.
– Perquè a casa nostra tenim llegums de proximitat.
D’entre els llegums autòctons que es conreen a Catalunya hi ha diferents varietats i sovint poc conegudes. Són els pèsols negres del Berguedà, la mongeta de Santa Pau, el fesol de l’ull ros del Pla de l’Estany i Empordà, la mongeta de Castellfollit del Boix del Bages, la mongeta de Collsacabra d’Osona, la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d’Oristà a Osona, el cigronet de l’Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, o la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre altres.
Però tot i cultivar aqueste i d’altres varietats de llegum, Toni Massanés destaca que a casa nostra som força deficitaris en el cultiu del llegum, i per això la Fundació Alícia promou que els pagesos en plantin més. En general, Europa importa molt llegum de fora tant per a l’alimentació humana com animal, i per ser més sostenible caldria que se’n conreés més aquí.
Idees per menjar més llegums a l’estiu
Sovint s’associa el consum de llegum en plats per menjar amb cullera i també, sobretot de cara a l’estiu, coneixem un munt d’amanides i empedrats fàcils de fer. Però hi ha moltes més maneres de menjar llegums i que sovint ni se’ns acudeixen. Toni Massanés les repassa.
Hamburgueses de llegum: són fàcils de fer a casa i només cal triturar el llegum que vulguem i afegir-hi una mica d’arròs o un cereal bullit, una mica de ceba i all, per exemple:
Truites: el llegum també pot ser un bon ingredient per fer amb truita i fugir així de la proteïna animal.
Saltats: els cigrons amb espinacs en poden ser un exemple, però podem barrejar moltes verdures amb llegum i obtenir així un plat complet.
Gaspatxo: Toni Massanés ens proposa posar mongeta blanca en comptes de pa a l’hora de preparar aquesta sopa freda.
Batuts: Combinar llegum amb llet, amb aigua… per què no?
Bolonyesa: Usar llenties, per exemple, per fer una bolonyesa en lloc de carn picada.
Font: www.ccma.cat/tv3/planta-baixa