Peres de Sant Joan

Les peres de Sant Joan o simplement peretes s’han acabat avançant a l’inici d’estiu i s’ha d’aprofitar quan n’hi ha
Es diuen peres de Sant Joan però pràcticament que quan arriba la festa del solstici d’estiu aquestes ja han fet figa (en sentit metafòric, s’entén). Una de les fruites de temporada del mes de juny més especials de totes, sobretot per fugisseres, són aquestes peres petites, robustes, carnoses i bones que sempre s’han associat al sant baptista.

El nom, en aquest cas, fa la cosa o si més no la feia. Anem a les fonts, que en aquest cas és el Mercat. Hi trobem les peres de Sant Joan quan tot just despunta el juny. El professional ens diu “ja és això, les peres s’han avançat del tot”. Avançat de què? Doncs de la festa del 24 de juny. Si la consuetud les associava a la segona meitat del sisè mes de l’any, entre el canvi climàtic, els hivernacles i el sursum corda ara ja hi són a inicis de mes.

Les peres de Sant Joan són de les primerenques, una mena de prefaci de la temporada dels exemplars més clàssics que semblen creades per refrescar-nos els mesos més xafogosos. Són d’una mida petita que, si fossin peixos, pensaries en si collint-les estàs fent alguna il·legalitat. Però no. Són així. Són petites i juganeres. Semblen de joguina, mida de mos, com unes postres. Una mena de bombó de fruita. Cridaneres per la mida i especials perquè es coneix que no duren. Tenen bona premsa.

Per la seva mida petita un gairebé que podria fabular amb què va ser la pròpia natura les que se les va haver d’inventar per fer colzes enmig de l’alta temporada de fruita dolça i menuda. Si fossin creades per un inventor, les peres de Sant Joan serien un antídot reivindicatiu de la pera en temps de prunes de rovell d’ou, cireres, maduixes, nespres o albercocs. Un “o ens escalfem tots o l’estufa va al carrer”.

Dolces, petites, d’un sol mos
Les peres de Sant Joan són una cosa excepcional en tots els sentits de l’adjectiu. Una mena d’artifici fruiter, molt fràgil perquè no aguanta el pas del temps ni sap (o potser no vol) allargar la temporada. Que pràcticament exigeix queixalar-la fins i tot per aquells que les peres grosses prefereixen pelar-les bé. En la fermesa rugosa i enganxada de la pell hi ha una de les claus del seu gust.

La carnositat és més contundent que les peres de temporada i per fora tenen un verd sovint poc reforçat, amb un toc més groguenc al cap dels dies, fet pel que la peça és propensa a alguna taca o maca: no siguem llepafils que llavors seran més bones. Envermelleixen quan maduren pel que el punt òptim és una mena de difuminat entre els tres colors. Costa trobar-lo: però quan l’enganxes la recordes, aquella pera. Per contra, si la mengem verda ens pot arribar a semblar massa dura de textura i d’un gust més insuls.

Costa trobar-los el punt perquè com si sentissin de lluny els primers petards o els missatges creuats de telèfon mòbil “què fem aquest any per Sant Joan?”, les peres homònimes reculen ràpid i es fan malbé. És probable que si estem de revetlla tardem tot un any a tornar-les a entomar. Voldrà dir que torna a ser just i recuperem unes peres úniques i especials que paga la pena d’esperar tot l’any.

 

Font: capgros.com

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari