ELS INGREDIENTS (PER A 4 PERSONES)
– 300 g de carn magra de vedella i de porc
– 100 g de pit de pollastre
– 50 g de fetge de pollastre
– 2 cebes
– 2 grans d’all
– un raig de vi ranci
– un raig de conyac
– 1 tomàquet madur
– oli d’oliva verge
– 2 llesques de pa (només la molla)
– 1 l de llet
– 30 g de mantega
– 30 g de farina
– sal
– pebre blanc
– nou moscada
– 12 làmines de pasta de caneló
– 125 g de formatge que es fongui bé, com el mató o l’emmental
LA PREPARACIÓ
1. Tallem tota la carn a daus i la daurem en una cassola amb un raig d’oli d’oliva.
2. A mitja cocció, hi afegim els alls pelats i tallats a làmines i la ceba ratllada. Ho fem coure lentament uns 40 minuts, perquè la carn es vagi estovant.
3. Ho remullem amb un raig de vi ranci i un raig de conyac i deixem evaporar l’alcohol.
4. A continuació, hi afegim el fetge i ho fem coure uns minuts més. Hi incorporem el tomàquet ratllat i deixem que es concentri.
5. Remullem la molla de pa amb llet i l’afegim a la carn. Passem la mescla per la picadora per la mida mitjana i la posem a punt de sal.
6. Posem a bullir les làmines de pasta seguint les indicacions del fabricant. Un cop fetes, les refredem amb aigua freda i les posem a sobre d’un drap blanc.
7. Anem posant una cullerada de carn a cadascuna de les làmines i enrotllem la pasta per tancar el caneló.
8. Tot seguit, fem la beixamel. Posem a bullir mig quilo de llet. En una altra cassola, hi posem la mantega i la fem escalfar. Hi afegim la farina i la fem coure un parell de minuts a foc lent. Hi aboquem la llet de mica en mica perquè no faci grumolls i la deixem coure lentament un parell de minuts.
9. La posem a punt de sal, pebre blanc i nou moscada.
10. Posem una cullerada de beixamel al fons d’una safata de forn, a sobre hi col·loquem els canelons i després els cobrim amb la resta de la beixamel.
11. Escampem una capa de formatge ratllat per sobre i unes boletes de mantega.
12. Ho fiquem al forn a 200 ºC, fins que s’escalfin els canelons i quedin gratinats.
US ACONSELLEM
Les versions més festives d’aquesta recepta enriqueixen el farcit dels canelons amb fetge d’ànec o tòfona o, fins i tot, amb un acompanyament de salsa de carn intensa per potenciar encara més el plat. Si volem que l’experiència sigui completa, també ens podem atrevir a fer nosaltres mateixos la pasta fresca dels canelons.
Al Mercat ho tenim tot i si cal, t’ho portem a casa
DIRECTORI DE PARADES
Font: Rac1.cat