Per al dia de Reis, res millor que un menú que comença lleuger, avança amb un segon plat d’allò més vistós i acaba amb el tradicional tortell de Reis.

  • Torrada amb bombó de formatge calent
  • Broqueta de lloms d’anxova amb mozzarella i salsa de pesto
  • Pinya especial
  • Pastís de peix amb salsa de pebrots
  • Tortell de Reis

BROQUETA DE LLOMS D’ANXOVA AMB MOZZARELLA I SALSA DE PESTO

Una broqueta deliciosa amb contrastos forts. Si vols estalviar temps, pots emprar anxoves en oli ja preparades.

Ingredients:
  • 30 g d’alfàbrega fresca
  • 5 g de fulles (sense tronc) de julivert fresc
  • 10 g de formatge parmesà
  • Mig all pelat
  • 100 ml d’aigua
  • 1 g de goma xantana (opcional)
  • Sal
  • 100 ml d’oli d’oliva verge
  • Anxoves amb espina en salaó
  • 3 grans de pebre negre en gra
  • 1 fulla de llorer
  • 12 peces de mozzarelles mini
  • Groselles
  • 12 broquetes de bambú
Elaboració:

Per començar, prepara una salsa pesto: fes bullir aigua en una cassola i hi afegeixes les fulles d’alfàbrega i les fulles de julivert (sense tronc). Les deixes bullir durant 5 segons, les retires i les refredes en aigua i gel. Una vegada ja siguin fredes, les asseques i les poses a la batedora, juntament amb el formatge parmesà, l’all, els 100 ml d’aigua barrejats amb la goma xantana i la sal.

La xantana serveix per donar estabilitat a l’emulsió i evita que aquesta es talli, però se’n pot prescindir.

Ho tritures tot i, sense aixecar la batedora, hi vas afegint l’oli d’oliva verge ben a poc a poc fins aconseguir que emulsioni. Ho retires de la batedora i si t’agrada que quedi més fi, també es pot colar.

Per guardar aquesta salsa i que conservi el color verd, la tapes amb paper film i paper d’alumini. L’absència d’aire i de llum faran que el seu color es conservi millor.

Deixa les anxoves en salaó en remull durant unes hores, en retires les espines, les asseques amb paper de cuina i deixa-les amanir durant unes quantes hores amb els 100 ml d’oli, el pebre negre i el llorer.

Quan hagi passat aquest temps, asseca les anxoves i prepara les broquetes. Enrotlla les mozzarelles mini amb els lloms d’anxova i punxa cadascuna amb una broqueta. Salsa el fons del plat i col·loca-hi les broquetes amb unes quantes groselles al costat per donar-hi un toc de color.

Un consell: si es vol estalviar temps i feina es poden emprar anxoves en oli ja preparades.

Recepta cedida pel Gremi de Majoristes de Peix de Mercabarna.


PINYA ESPECIAL

La pinya és una fruita tropical molt aromàtica i de sabor intens amb qualitats nutricionals molt interessants.

Ingredients:

  • 2 pinyes grans
  • 1 kg de llagostins cuits
  • 1 enciam iceberg
  • 3 ous durs
  • 2 llaunes de pebrot de morro de bou
  • 1 pot gran de salsa rosa
Elaboració:

Pela els llagostins, guarda’n alguns de sencers per decorar el plat, i els altres, si són grans, talla’ls en tres parts, i reserva’ls. Si es fan servir gambes, deixa-les senceres. Després, renta i talla l’enciam a la juliana.

Pica bé els ous. Talla a daus petits els pebrots. Treu la part superior de les pinyes i reserva’n les fulles per decorar. Treu la polpa de les pinyes i talla-la ben petita. Aboca en un recipient tots els ingredients, lliga’ls bé amb la salsa rosa i farceix les closques de les pinyes amb aquesta pasta.

Decora-les amb els llagostins sencers i les fulles que s’han reservat.


PASTÍS DE PEIX AMB SALSA DE PEBROTS

    Un plat que sempre és benvingut a taula, fi, gustós i que no presenta gaires dificultats.

    Ingredients:

    • 250 g de nata líquida
    • 250 g de salsa de tomàquet
    • 8 ous
    • 600 g de peix cuit (bullit)
    • 1 kg de peix cru (sabre o similar)
    • sal, pebre i nou moscada
    Elaboració:

    Si fas servir peix cru, bull-lo.

    Esmicola’l i barreja’l amb la salsa de tomàquet, els ous i la nata líquida, salpebra’l i afegeix-hi una mica de nou moscada.

    Després, entapissa amb paper film transparent un motlle rectangular, aboca-hi els ingredients i posa’l al bany maria tapat amb paper de plata (amb foradets, perquè respiri).

    Posa-ho tot al forn a 200 graus, al voltant d’1 hora i 15 minuts.


    TORTELL DE REIS

    El tortell de Reis és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella, fet de pasta de full o d’alguna altra mena, i farcit de massapà, que porta fruita.

    Ingredients:

    • 50 g de panses
    • 350 g de farina
    • 4 ous
    • 200 g de mantega
    • 400 g de sucre
    • 1 llimona
    • 2 cullerades de llevat
    • 250 g d’ametlles crues
    • 100 g de fruita confitada
    • 2 copetes de conyac
    Elaboració:

    En un atuell desfés 175 g de mantega, afegeix-hi el sucre i els rovells d’ou d’un en un i, després, la ratlladura d’una llimona.

    Escalda les ametlles i pela-les, en separes 60 g i la resta les talles a trossets i les poses a daurar al forn. Quan ja estiguin daurades, les trinxes.

    Afegeix a la pasta una copeta de conyac i remeneu-la bé; barreja la farina amb el llevat i aboca-la-hi, sense deixar de remenar. Després afegeix-hi les clares d’ou a punt de neu, les ametlles i les panses. Dins de la pasta hi has de posar una petita figureta de porcellana i una fava.

    Unta un motlle de corona amb mantega i empolvora’l amb farina. Amb aquesta pasta omple el motlle i al damunt hi poses les ametlles crues i ho espargeixes tot amb sucre. Després, posa el motlle al forn uns 20 minuts. Les ametlles i els trossets de confitura és millor posar-los a mitja cocció.

    Treu la pasta del motlle i deixa-la refredar. Per damunt la pots ruixar amb almívar.

    Almívar:

    En un pot posa 100 g de sucre, sis cullerades d’aigua i unes gotes de suc de llimona. Posa-ho al foc i remena-ho sovint.


    https://www.barcelona.cat/

    POTSER TAMBÉ T'AGRADA

    Deixa el teu comentari