Ingredients per a 6-8 persones
1 pollastre de pagès d’uns 4 kg
3 cebes en juliana
2 cabeces d’all senceres
2 branquetes de canyella
4 fulles de llorer
150 ml brandi (o conyac)
150 ml vi ranci
1 tòfona d’uns 20 g
Sal
Pebre negre
Llard
PEL FARCIT:
300 g salsitxes a daus
200 g cansalada a daus
Un raig de brandi (o conyac)
Un raig de vi ranci
75 g prunes amb pinyol
75 g d’orellanes de préssec
75 g d’orellanes d’albercoc
75 g de pinyons
Opcional: pinya o poma reineta a daus
1 farcell d’herbes
Sal
Pebre negre
Oli d’oliva verge extra
Llard

Preparació del pollastre farcit de Nadal
Aquesta recepta queda millor si es fa d’un dia per l’altre.
El primer que s’ha de fer és trufar el pollastre el dia anterior i deixar-lo reposar amb la tòfona tota una nit a la nevera. Per fer-ho, netejar bé la tòfona per treure-li tota la sorra, laminar-la i posar les làmines de tòfona entre la pell del pollastre i la carn. Aquest procés s’ha de fer poc a poc i amb molta cura per evitar que es desenganxi tota la pell. Només cal aixecar amb una mà i amb molta cura la pell del pollastre que hi ha damunt del pit i, amb l’altre mà, anar dipositant les làmines de tòfona sobre la carn. Una altra opció, alternativa o complementària a la mencionada, és barrejar la tòfona laminada amb el farcit.
Al dia següent, ja es pot començar a preparar el pollastre farcit de Nadal. Anar pre-escalfant el forn a 180 ºC (amb la part de dalt i baix enceses).
En una paella amb oli i llard a parts iguals, fregir la salsitxa i la cansalada tallades a trossets petits.
Quan estan a mig fer, tirar un raig de vi ranci i brandi i deixar reduir. Reservar.
un bol, posar tots els ingredients del farcit, la salsitxa i la cansalada amb el seu suc i mesclar bé. Salpebrar lleugerament.
Posar dins del pollastre la meitat del farcit aproximadament (el que hi càpiga) juntament amb el farcell d’herbes.
Cosir el pollastre per evitar que surti el farcit quan el coguem al forn.
Untar amb llard el pollastre farcit de Nadal, salpebrar per fora i posar-lo amb els pits amunt en una font per anar al forn prou alta també untada amb llard.
Coure al forn durant 60 minuts a 180 ºC.
Passat aquest temps, donar la volta al pollastre i afegir un got de brandi i un got de vi ranci. Coure 45 minuts més. De tant en tant, obrir el forn i tirar els sucs de cocció per sobre del pollastre farcit de Nadal (ho podeu fer amb una cullera o amb un estri adequat per a aquest fi). Si tenim aquest estri, normalment també porten un accessori per injectar els sucs de cocció a l’interior. Si ho feu, quedarà molt més gustós.
Passat aquest temps, tornar a donar la volta al pollastre (ha de quedar amb els pits amunt), afegir la ceba, les cabeces d’all, el llorer i la canyella per voltant del pollastre farcit de Nadal i coure 45 minuts més. Com abans, anar tirant el suc per sobre de tant en tant i, si podem, injectant-lo a dins. Vigilar que la ceba no es cremi. Si veieu que la ceba es fa de seguida, baixeu una mica la temperatura del forn i poseu un gotet d’aigua o brou de pollastre per allargar la cocció.
Passats els 45 minuts, afegir la resta del farcit que hagi sobrat pel voltant del pollastre farcit de Nadal i coure 10 minuts més.
Apagar el forn, deixar la porta mig oberta i deixar reposar el pollastre farcit de Nadal d’un dia per l’altre. D’aquesta manera s’assentaran els sabors, el pollastre reabsorbirà els sucs de la cocció i quedarà molt més gustós i tendre.

Al Mercat ho tenim tot i si cal, t’ho portem a casa
DIRECTORI DE PARADES

Font: actorgastronomic.com

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari