Et cansa el típic gaspatxo? Vols innovar? Doncs aquesta és la recepta que buscaves: una sopa fresca, hidratant i nutritiva, i amb sabors orientals que no pots de deixar de tastar. Aquesta setmana, des del Mercat, us proposem cuinar sense fogons. Qui s’hi anima?
Ingredients per a 4 persones
600g de remolatxa cuita
1 gra d’all
20 g de tamari (variant de salsa de soja)
30 g de vinagre d’arròs
Una mica de fonoll
Una mica de curri
50 ml d’oli de gira-sol
200 ml d’aigua
6 glaçons
Com fem la sopa freda de remolatxa del Mercat
Fer-la és tan fàcil que espanta. Primer de tot es pela el gra d’all i es trosseja la remolatxa. Després només necessitem una bona batedora que pugui amb el gel. Per això resulta recomanable una de got. Hi fiquem tots els ingredients i la posem en marxa fins que quedi un líquid homogeni. Després, per deixar una textura més fina que eviti fils del fonoll, la passem pel colador. Com que hi hem posat gel, no cal que la fiquem a la nevera, sinó que ja pot anar directament a taula.
Per fer la sopa freda de remolatxa al teu gust
El vinagre d’arròs, molt utilitzat a la cuina oriental, es fa a partir de vi d’arròs i és molt suau. Per tant, si es vols donar un punt més àcid a la teva sopa, sempre pots fer servir un vinagre de sidra o poma, que és més àcid però no tan agre com els vinagres de vi.
D’altra banda, si vols una recepta més mediterrània, pots fer un gaspatxo de remolatxa. Per això necessitaràs els ingredients clàssics del gaspatxo: uns cinc tomàquets madurs, 1 pebrot verd, una ceba tendra, 1 cogombre, all, oli d’oliva, vinagre i, aquí ve la innovació, una bona remolatxa cuita. Tot a la batedora, i sempre pots fer servir pa per espessir la sopa.
La curiositat: Què és el tamari?
Doncs és la primera salsa de soja que va existir al Japó. La varietat de salsa de soja japonesa més popular, i la que tens o has tingut alguna vegada a casa teva, és la koikuchi i es fa amb soja i blat en proporcions bastant iguals. I aquí rau la diferencia més important amb la tamari: aquesta pot portar fins a un 20% de blat, però conté més soja. Així és que quan et diguin que la tamari és una salsa de soja sense gluten, vigila i pregunta abans a la teva parada del Mercat, perquè pot contenir-ne.