El rap és un dels peixos més ben valorats en cuina, i el cap n’és la part més gustosa. Així què, per què no l’aprofitem més enllà del seu ús habitual en fumets? Amb la recepta d’aquest suquet del Mercat, assaboreix la tradició de la cuina marinera de casa nostra.
Ingredients per a 4 persones
1 cap de rap trossejat
4 patates mitjanes
1 ceba
2 tomàquets triturats
2 grans d’all
Julivert
Farina
Oli d’oliva
Sal

Com fem el suquet de cap de rap del Mercat
Primer de tot preparem les hortalisses. Així doncs, pelem i tallem la ceba ben menuda. La reservem i fem una trinxadeta amb l’all i el julivert, que també reservarem.
Ara toca estendre la farina en un plat per enfarinar els trossos de cap de rap. Posem una cassola al foc amb un bon rajolí d’oli i quan sigui ben calent, fregim lleugerament els trossos de cap de rap. La idea es segellar-los sense que quedin cuits del tot. Per tant, quan la farina quedi una mica daurada, els traiem de la cassola i els reservem en un plat.
Fent servir el mateix oli que tenim, fiquem a la cassola la ceba amb una polsim de sal. Abaixem una mica el foc i la sofregim fins que quedi ben tendra.
Com que la ceba sofregida vol el seu temps, podem aprofitar per anar pelant les patates. Després les fem trossos, que haurien de ser de mides similars, tot i que poden estar mal tallades.
Quan la ceba ja és cuita, afegim l’all i el julivert trinxats i remenem una mica fins que l’all quedi daurat. Després hi fiquem el tomàquet triturat, tornem a salar i deixem que redueixi una mica. Arribats a aquest punt, arriba el torn de les patates: cap a la cassola! Remenem i les deixem que agafin el gustet del sofregit un parell de minuts. Tot seguit, les cobrim amb aigua, tornem a salar i… Ens deixem alguna cosa? El cap de rap? Ara, amb l’aigua ja a la cassola, és el moment d’afegir-lo.
La resta del suquet ja es fa sol. Només cal deixar-lo a foc suau i, quan les patates siguin cuites, apagueu el foc, prepareu les forquilles i gaudiu-ne acompanyant el dinar amb un bon pansa blanca de la DO Alella.
Per fer el suquet al teu gust
Pots donar altres matisos de sabor al suquet afegint alguns ingredients al sofregit, com carn de nyora, per exemple, que afegiríem amb els alls, o bé un copeta de vi blanc sec, que s’afegiria tan bon punt fiquem les patates a la cassola. En cap cas, però, el vi substituiria l’aigua.
La farina del peix, a més de fer-ne de cobertura, serveix per espessir el suc resultant, juntament amb el midó que es va desprenent de la patata. Ara bé, hi ha a qui li agrada afegir al suquet una picada. La podem fer amb 15 g d’ametlles, 15 g d’avellanes i una torrada de pa. I s’afegeix a la cassola quan ja s’hi ha abocat l’aigua.
Tanmateix, podem completar aquest plat mariner amb uns pèsols, que s’afegirien amb les patates gairebé cuites. I ja en anar a servir, podem acabar el plat amb ous durs.

La curiositat: Rap negre o rap blanc?
Tot i que hi ha unes dues-centes espècies de rap, les més habituals al nostre mercat són el rap negre i el rap blanc. A l’hora de cuinar són força similars, tot i que el negre és una mica més petit i la seva carn més consistent. La diferència entre ambdós es veu pel color de la membrana que envolta l’intestí, així que si no saps per quin decidir-te o quin estàs comprant, sempre pots preguntar a la teva parada del Mercat.

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari