Una de les receptes més típiques a casa nostra per al dia de Nadal és l’escudella i la carn d’olla. Podem considerar que aquesta és una preparació d’hivern, ben completa, ja que inclou diferents verdures, llegums, patates, pasta i carns (gallina, porc i vedella). A continuació us presentem una proposta d’ingredients i de preparació, malgrat que és una recepta que admet moltes variacions en els ingredients.

INGREDIENTS PER A 6 O 8 PERSONES

6-8 litres d’aigua
½ gallina (sense pell ni greix)
1 peu de porc obert per la meitat i 1 tros d’orella, morro i cua
1 os d’espinada de porc 1 os de pernil i 1 os de genoll de vedella
½ kg de garró de vedella
¼ kg de botifarra negra
1 pilota de carn picada de porc i de vedella
½ col d’olla
3-4 branques d’api
3-4 pastanagues
1 nap
1 xirivia
250 g de patates
250 g de cigrons
250-350 g de galets grossos de Nadal
40 g de pinyons
sal iodada

ELABORACIÓ

1. Renteu bé totes les carns i submergiu-les en una olla gran amb l’aigua (de sis a vuit litres).
2. Tan bon punt arrenqui el bull, traieu l’escuma que s’haurà format i afegiu-hi els cigrons prèviament remullats.
3. Quan l’olla porti aproximadament una hora i mitja bullint, afegiu-hi totes les verdures, les patates netes i tallades, així com la pilota i la botifarra.
4. Quan tot sigui cuit, separeu en una safata les carns per un cantó i les verdures, les patates i els cigrons per l’altre.
5. Si voleu desengreixar el caldo, heu de deixar-lo refredar. En refredar-se el greix quedarà compactat en la part superior de l’olla. Retireu tot aquest greix amb una espàtula.
6. Porteu el caldo de nou a ebullició i afegiu-hi els galets de Nadal.
7. Abans que finalitzi la cocció de la pasta, afegiu-hi els pinyons.
8. Si es vol afegir sal, és convenient posar-la gairebé al final i en poca quantitat, perquè el caldo no quedi gaire fort.

Després del primer plat de caldo amb galets de Nadal, porteu a la taula la safata amb tots els ingredients de la preparació del caldo i serviu a cada persona una petita porció de cada aliment.

COMENTARI DIETÈTIC

Una de les receptes més típiques a casa nostra per al dia de Nadal és l’escudella i la carn d’olla. Podem considerar que aquesta és una preparació d’hivern, ben completa, ja que inclou diferents verdures, llegums, patates, pasta i carns (gallina, porc i vedella). Aquesta recepta admet moltes variacions en els ingredients.

L’escudella i carn d’olla és molt apropiada per a l’època de fred, i la podeu acompanyar d’una bona amanida d’escarola, enciam, api o rave que us ajudarà a refrescar una mica l’àpat. Us recomanem no incloure un altre plat en aquest àpat (pollastre farcit, carns guisades o peix al forn), ja que en si mateix és força complet.

El valor energètic d’aquest àpat pot variar en funció de la quantitat de carn, del greix que acompanyi les carns i també de la quantitat de pasta, patates i cigrons. Desengreixar el caldo abans de coure la pasta l’alleugereix força.

Al Mercat ho tenim tot i si cal, t’ho portem a casa
DIRECTORI DE PARADES

POTSER TAMBÉ T'AGRADA

Deixa el teu comentari