Encara és l’època que vas conduint per les carreteres de Catalunya i s’observen grans columnes de fum provinents de masies i terres on grups de gent celebra la tradicional trobada de calçotada.
Aprofitem doncs per reflexionar sobre els punts més rellevants d’aquesta festa i parlar sobre el seu protagonista, el calçot, així com la tradició que el comprèn i alguns dels millors llocs on anar a degustar-los.
La calçotada, tota una tradició
Diu la llegenda que el calçot es va descobrir a finals del segle XIX per un solitari pagès de Valls, conegut com el “Xat de Benaiges”, que va coure a les brases els brots tous nascuts d’una ceba vella, cultivats especialment per ser cuinats.
Sigui com sigui, actualment és una de les tradicions que més identifica Catalunya. La gent de Valls, així com d’altres contrades del territori, s’han encarregat de cultivar una bona fama per aquest producte fantàstic que mereix tots els elogis.
El calçot. Què en sabem d’aquesta varietat de ceba?
La pròpia paraula ho indica. “Calçot” defineix la forma de plantar aquest tipus de ceba. Perquè quedi allargada, es calça amb més terra sobre el tall, de manera que l’hortalissa s’hagi d’estirar per buscar la llum. El procés es repeteix diverses vegades per aconseguir la longitud regulada.
És un producte que ens aporta molts minerals i vitamines, són diürètics, digestius i fins i tot, afrodisíacs. Està comprovat que els calçots contenen agents anticancerosos. S’ha estudiat que són bons per a prevenir constipats i per la correcta coagulació de la sang.
Aprèn a cuinar la millor salsa dels calçots
La famosa salsa que acompanya els calçots, que no pot faltar mai a cap taula, rep el nom de “salvitxada”, salsa romesco o salsa vermella. Us deixem la recepta per 8 persones. Temps de preparació: 20 minuts
INGREDIENTS:
• De 8 a 12 tomàquets vermells madurs escalivats
• 2 caps d’alls escalivats
• 200 g d’ametlles torrades i pelades
• 60 g d’avellanes torrades i pelades
• La polpa de dos pebrots secs tipus nyora
• 150 cl d’oli d’oliva verge
• Una culleradeta de vinagre
• Sal
ELABORACIÓ:
Pas 1: Col·loquem els alls en un morter (si elaborem la salsa a mà) o a la batedora, i els triturem.
Pas 2: Afegim les ametlles i les avellanes, i les triturem. A continuació afegim la polpa del tomàquet.
Pas 3: A poc a poc, afegim l’oli sense deixar de picar o batre fins a obtenir la salsa lligada.
Pas 4: Ajustem al gust amb un punt de vinagre, sal i polpa de nyora. La textura final de la salsa (més espessa o lleugera) queda sota el criteri del cuiner.
Com no podia ser d’una altra manera, tots els ingredients per a una gran calçotada els trobaràs al Mercat del Masnou.
Font: pbgastronomica.com